2021 m. lapkričio 18d. Europos Komisija iki 2022 m. birželio 30 d. pratęsė laikinosios valstybės pagalbos  taikymo laikotarpį, kuris leidžia valstybėms narėms išplėsti savo paramos schemas ir užtikrinti, kad įmonėms, kurios vis dar kenčia nuo krizės, nebūtų staiga nutrauktas reikalingos paramos teikimas.

Būtent apgyvendinimo paslaugų sektorius yra šalių pripažintas kaip vienas labiausiai nukentėjusių nuo COVID-19 pandemijos, atsigavimas akivaizdžiai vangus, toliau plinta virusas, atšaukiami skrydžiai, renginiai, konferencijos, o dar labiau išgyvenimą žlugdo energetikos krizė ir penkis kartus išaugusios elektros energijos ir dujų kainos bei augantys darbo jėgos kaštai.

2022m. pradžia Lietuvos svetingumo verslui taip pat nieko gero nežada-sugriežtintos pandemijos valdymo priemonės Europos regiono šalyse, masiškai atšaukiami skrydžiai , taikomi ribojimai bei kelionių draudimai dėl sparčiai plintančios omicron viruso atmainos, o taip pat pastovūs gąsdinimai ir nerimą keliančios antraštės bei politikų pareiškimai apie būsimą karantiną Lietuvos žiniasklaidoje, paralyžuoja ir vietinį turizmą bei pardavimus apgyvendinimo įstaigose.

Verslas jau gyvena karantino režimu – viešbučių užimtumai sostinėje tesiekia 15-22 proc., o kainos nukritę iki rekordinių mažumų -20 -40 Eur už kambarį, todėl Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija kreipėsi į LR Seimą, LR Vyriausybę, atsakingas Ministerijas realios pagalbos:

  1. Laikantis Europos Komisijos laikinosios valstybės pagalbos komunikato gairių, skubiai skirti adekvačias ir pakankamas pagalbos priemones – subsidijas apgyvendinimo paslaugų teikėjams už komunalines ir eksploatavimo išlaidas, dėl kurių su LR Ekonomikos ir inovacijų ministerija diskutuojame jau nuo 2021m. spalio mėnesio, tačiau finansavimas šiai priemonei dar nėra skirtas,o žiema perkopė antrą pusę.
  2. Skubiai atnaujinti ekstremalių situacijų valdymo darbo grupės prie LR Ekonomikos ir inovacijų ministerijos posėdžius ir pateikti verslui aiškią strategiją ir pagalbos priemonių planą.
  3. Aptarti INVEGOS siūlomą priemonę “Paskolos turizmo ir apgyvendinimo paslaugų teikėjams”,kuri daugeliui įmonių tiesiog   neprieinama.
  4. Verslas taip ir nesulaukė LR Ekonomikos ir inovacijų ministerijos praėjusį pavasarį žadėtos ir svarstytos „III pagalbos paketo“priemonės.

Tuo tarpu Europos Komisija tvirtai pasisako už būtinybę padėti turizmo sektoriaus atsigavimui.  Su pavydu stebime kitų Europos šalių, kaimyninės Latvijos situaciją ir vyriausybių taikomas skubios pagalbos priemones svetingumo verslui, kurios galėtų būti sėkmingai pritaikytos ir Lietuvoje.

 

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė

Evalda Šiškauskienė

info@lvra.lt Tel. 370 698 44050