Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba prieš vasaros sezoną bei artėjant Lietuvos dainų šventei, dar kartą atkreipia dėmesį ir primena esminius saugaus maisto tvarkymo aspektus:

  1. Tinkamas maisto tvarkymas. Svarbu laikytis tinkamos higienos praktikos ruošiant, laikant ir patiekiant maistą. Tai apimtų asmens higieną (periodiškai plaunamos ir (ar) dezinfekuojamos rankos, vengiama liesti rankomis veidą, akis ir kt., laikomasi kosėjimo ir čiaudėjimo etiketo), švarių indų ir įrangos naudojimą bei kryžminio užteršimo vengimą. Paruoštas vartoti maistas turi nesusiliesti (per rankas, svarstykles, įrankius ir kitą inventorių) su šviežia mėsa, paukštiena, žuvimi, neplautais žaliais kiaušiniais ir kitais galimais taršos šaltiniais.
  2. Saugus maisto laikymas. Maistas turi būti laikomas gamintojų nurodytomis laikymo sąlygomis, kad būtų išvengta maisto produktų gedimo. Maisto produktų laikymo metu svarbu vengti ir kryžminės taršos, atkreipkite dėmesį, kad apdoroti maisto produktai nebūtų laikomi kartu su žaliais (termiškai neapdorotais) maisto produktais. Pvz., žalią mėsą laikykite apatinėje šaldytuvo lentynoje, kad sultys nenulašėtų ant kitų maisto produktų; vaisius ir daržoves laikykite atskirai nuo termiškai apdorotų produktų (pvz., mėsos).
  3. Temperatūros kontrolė. Vasaros laikotarpiu svarbu periodinė, ypač greitai gendančių maisto produktų (pvz., mėsos, pieno produktų, jūros gėrybių ir kt.), temperatūros kontrolė juos priimant, laikant ir transportuojant.

Maistą gaminkite tinkamoje temperatūroje, naudokite maisto temperatūros kontrolės termometrą, kad įsitikintumėte, kad mėsa, paukštiena, jūros gėrybės ir kt. yra iškepti ir rekomenduojamos vidinės temperatūros. Apdorojant šiluma maistą, skirtą vartoti tik apdorotą šiluma, jis turi būti pakaitinamas taip, kad temperatūra jo viduje pasiektų ne mažiau kaip +75 °C, išskyrus patiekalus, kuriems dėl kulinarinių ar technologinių priežasčių numatyta kitokia šiluminio apdorojimo temperatūra, jei tai neturi įtakos produkto saugai.

Pagamintas maistas, kuris patiekiamas karštas, turi būti laikomas šilumą palaikančiuose įrenginiuose (talpyklose), esant juose ne žemesnei kaip +63 °C temperatūrai, ir suvartotas pagaminimo dieną. Jeigu pagamintas karštas maistas tiekiamas (išnešiojamas ar išvežamas) galutiniams vartotojams ne iš įrenginių (talpyklų), kuriuose palaikoma ne žemesnė kaip +63 °C temperatūra, jis turi būti pristatomas ne ilgiau kaip per 2 valandas.

  1. Švaros palaikymas maisto tvarkymo metu. Svarbu palaikyti švarą ir tvarką maisto ruošimo zonoje, reguliariai ją plauti ir (ar) dezinfekuoti. Jeigu maisto tvarkymo zonoje durys, langai atviri ant jų turėtų būti įrengi vabzdžiams skirti barjerai (tinkleliai).
  2. Tinkamas paruošto maisto (patiekalų) transportavimas. Transportavimo metu naudokite izoliuotas talpyklas/pakuotes, kad karštas maistas išliktų karštas, o šaltas – šaltas. Sandariai uždarykite maisto transportavimo indus, kad išvengtumėte išsiliejimo ir užteršimo. Norėdami apsaugoti maistą, naudokite tvirtą ir nepralaidžią pakuotę. Palaikykite tinkamą maisto temperatūrą. Kiek įmanoma greičiau pristatykite maistą vartotojui, kad maistas būtų šviežias ir saugus.
  3. Darbuotojų mokymas. Darbuotojai periodiškai turi išklausyti mokymus, kad jie būtų susipažinę su tinkamo maisto tvarkymo praktika ir taisyklėmis, bei turėti Sveikatos žinių ir įgūdžių atestavimo pažymėjimus.

Vadovaujantis Lietuvos higienos normos HN 15:2021 „Maisto higiena“ 13 punkto nuostatomis, Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2008 m. sausio 28 d. įsakyme Nr. V-69 „Dėl Privalomųjų pirmosios pagalbos, higienos įgūdžių, alkoholio, narkotinių ir psichotropinių ar kitų psichiką veikiančių medžiagų vartojimo poveikio žmogaus sveikatai mokymų ir atestavimo tvarkos aprašo ir asmenų, kuriems privalomas sveikatos ir (ar) pirmosios pagalbos mokymas, profesijų ir veiklos sričių sąrašo, mokymo programų kodų ir mokymo periodiškumo patvirtinimo“ (toliau – Tvarkos aprašas) nurodyti maisto tvarkymo subjektų darbuotojai jame nustatyta tvarka privalo gauti Sveikatos žinių ir įgūdžių atestavimo pažymėjimus. Pažymėtina, kad Tvarkos aprašo 2 priedo 20 punkte yra nurodyti maisto tvarkymo subjektų darbuotojai, kuriems numatytas privalomojo mokymo periodiškumas: