Finansų ministrė vakar pareiškė, kad PVM lengvata, kurios siekia Lietuvos restoranų ir viešbučių asociacija (LVRA) nėra aktuali daugumai sektoriaus įmonių, nes tik greitojo maisto restoranai ir picerijų tinklai yra PVM mokėtojai.

VMI duomenys rodo, kad šis teiginys yra neteisingas. Nors sektoriuje dominuoja smulkios ir labai smulkios įmonės, daugiau nei trečdalis yra PVM mokėtojai.  Valstybinės mokesčių inspekcijos duomenimis, 2019 metais Lietuvoje viešojo maitinimo veikla užsiėmė 6124 įmonės ir 2390  ( 39 proc.) iš jų buvo PVM mokėtojos. Šiai dienai sektoriuje veikia 6242 įmonės, o 2761( 44 proc.) iš jų yra PVM mokėtojos.

Įvertinę galiojančios lengvatos poveikį ir atsižvelgdami į neigiamus geopolitinius bei makroekonominius pokyčius, neigiamai veikiančius visos industrijos veiklą, siūlome visam svetingumo sektoriui pratęsti 9 procentų PVM galiojimo terminą neribotam laikui. Tai leistų sektoriui išsaugoti ir sukurti naujas darbo vietas, užtikrinti biudžeto pajamų augimą, įsidarbinimo galimybes pažeidžiamoms visuomenes grupėms – jaunimui, moterims, žemos kvalifikacijos darbuotojams ir karo pabėgėliams.

Be to, būtų užtikrintas jau sudarytų sutarčių, susijusių su darželių, mokyklų, ligoninių ir kitų įstaigų , nenutrūkstamu maitinimu. Taip pat būtų užtikrintas mažų įmonių apyvartumas ir sektoriaus galimybės investuoti į tvaresnius, ekologiškus sprendimus. Papildomas pajamas atneštų ir išaugęs vartojimas bei gausesnis veiklą išlaikyti sugebėjusių įmonių skaičius, kurios moka ir kitus, ženkliai išaugusius GPM, Pelno, Sodros  mokesčius, o taip pat toliau augantis sektoriaus skaidrumas ir šešėlinių pajamų legalizavimas.

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos, Lietuvos viešojo maitinimo įstaigų asociacijos ir Ugdymo ir gydymo įstaigų maisto gamintojų asociacijos kreipimasis į LR Seimo narius