Lietuvos Gastronomijos Forume 2019 – ypatingas dėmesys vyno kultūros aktualijoms

Aukšto lygio restorane svečias visada ras nebūtinai itin platų, bet tikrai preciziškai sudėliotą vyno meniu. Neatsitiktinai ir spalio viduryje vyksiančiame Lietuvos gastronomijos forume (LFG) gėrimų kultūrai bus skirtas ypatingas dėmesys. Net 3 pranešėjai savo srities profesionalai pasakos apie vyną itin skirtingais aspektais, bet visi – su aistra ir atsiliepdami į mūsų dienų aktualijas. 

Šiais metais antrąsyk vykstantis Lietuvos gastronomijos forumas bus kokybiškai visiškai naujas renginys – jo lankytojų dvi dienas lauks daugybė pranešimų, kurių autoriais taps ir lietuviai, ir svečiai iš užsienio. Ypatingo dėmesio nusipelno ir šefų degustacijos, kurių metu savo meistrystę demonstruos ne tik žymiausi Lietuvos virtuvės šefai, bet taip pat ir svečiai iš kitų šalių. Ypatinga dovana besidomintiems vynu taps svečio iš Ispanijos Fernando Mora degustacija, pavadinta „Aukštai virš jūros lygio auganti „Garnacha“.

Jei degustacija bus skirta tik gana nedideliam ratui svečių, tai F. Mora pranešimą jau pirmąją forumo dieną išgirs visi lankytojai. Jį šis vyno profesionalas, verslininkas bei vyndarys taip pat skirs vynuogei „Garnacha“ – pranešimas taip ir vadinsis: „Pasaulinės vyno mados – „Garnacha“ renesansas“.

Išgirsti F. Moros kalbą verta ne tik dėl aktualios temos, bet ir dėl paties pranešėjo atsidavimo ir aistros tam, ką daro. Netikėta ir įdomu, jog šis ispanas vynu ir vyno kultūra rimtai susidomėjo sąlyginai neseniai, vos kiek daugiau, kaip prieš 10 metų – 2008-aisiais. Tačiau per šį laiką jis pasiekė nepaprastai daug: išlaikęs sudėtingus egzaminus (iš pirmo karto, o tai reta!) jis gavo garbingiausią pasaulyje titulą, kokį tik gali gauti vynu besidomintis žmogus – Master of Wine. Šiuo metu jis pats yra vyndarys, vyno žinovas ir, kaip pats sako, pastaraisiais metais maždaug 35 proc. savo laiko praleidžia keliaudamas, 30 proc. vynuogynuose ir vyno daryklose, o kas lieka, yra skirta geram laikui kartu su žmona, o kai tai susiję ir su vynu, tai tik dar geriau.

Dar vieno gėrimų kultūrai skirto pranešimo autoriaus Arūno Starkaus, ko gero, bent kiek giliau vynu besidomintiems lietuviams jau nebereikia pristatinėti. Verslininkas, vyno žinovas yra bendrovės „Vyno klubo“ įkūrėjas ir vadovas, vynui skirtų renginių bei žurnalų rengėjas, ne vienus metus buvęs Lietuvos someljė asociacijos prezidentas.

A. Starkaus pranešimas forume vadinsis „Lietuvos Vyriausybės alkoholio kontrolės politikos sėkmės ir nesėkmės 2017-2019 metais“. Pasak būsimo pranešėjo, alkoholis, ypač vynas restoranų versle yra kritiškai svarbus – sudaro nemažą dalį pajamų ir praturtina svečių gastronomines, kultūrines, estetines patirtis. „2017 ir 2018 m. Lietuvoje įvesti alkoholio prekybos ir reklamos suvaržymai buvo skirti alkoholio vartojimą stipriai sumažinti, o teigiamas patirtis – paversti gėdos ir kaltės jausmu.  Remdamasis oficialia statistika, mokslinių tyrimų rezultatais, įstatymų pakeitimo įgyvendinimo praktika aptarsiu mūsų šalies antialkoholinės politikos sėkmes ir nesėkmes“, – savo pranešimą pristato A.Starkus.

Trečiuoju forumo pranešėju, kurio pranešimas taip pat dedikuotas vyno kultūrai, taps vyriausiasis „Grand Hotel Kempinski“ Vilnius someljė, 4 vietos laimėtojas ASI Pasaulio someljė čempionate 2019-aisiais Martynas Pravilonis. Šie metai M. Praviloniui itin intensyvūs – jis yra vienas iš Someljė mokyklos Vilniuje dėstytojų, šiemet jam teko būti pranešėju vienoje didžiausių vyno parodų pasaulyje „Vinexpo Bordeaux 2019“, tačiau patyręs someljė nė neslepia, jog buvo maloniai nustebintas, gavęs kvietimą tapti vienu iš forumo pranešėjų. „Tai didelė garbė ir atsakomybė būti tarp tiek solidžių gastronomijos profesionalų“, – prisipažįsta.

M. Pravilonio pranešimas renginyje vadinsis „Someljė vaidmuo šių laikų restorane: nuo vyno pateikimo iki marketingo“. Pasak vyno žinovo ir tituluoto someljė, pastaraisiais metais matome, jog ir Lietuvoje virtuvės šefo svarba pagaliau tapo visuotinai pripažįstama. Jis yra centrinė restorano figūra, veidas, filosofijos kūrėjas. „Tuo tarpu someljė vis dar itin retas paukštis mūsų gastronominėse vietose, todėl aš noriu atkreipti dėmesį į šios profesijos vaidmenį šiuolaikiniame restorane. Someljė nebėra vien tik vyną rekomenduojantis ir pilstantis žmogus. Jis, kaip ir šefas, kuria restorano koncepciją bei stengiasi ją įgyvendinti, generuoja pardavimus, tampa restorano ambasadoriumi socialinėse medijose. Geras someljė gali svariai lemti restorano sėkmę, tad mano pranešimas bus skirtas tiek restoranų savininkams bei vadovams, kurie turėtų pagalvoti apie tokio profesionalo vietą jų restorane, tiek tiems, kurie norėtų tapti someljė“, – keliais štrichais savo pranešimo gaires brėžia jis.

Vyno kultūra bus viena iš daugybės temų, kurias aptars Lietuvos Gastronomijos Forumo pranešėjai. Šis renginys į Lietuvos parodų ir kongresų centrą „Litexpo“ pakvies jau spalio 15-16 dienomis. Svečiai renginio metu ne tik klausysis svečių iš užsienio bei Lietuvos ekspertų pranešimų, bet ir galės  apsilankyti specialiose teminėse zonose, skirtose naujovių pristatymui, vyno degustacijoms, šefų demontracijoms ir pan.

Daugiau informacijos:

Laura Čepukaitė

Forumo koordinatorė

+370 699 37770

laura@gastronomika.lt